Den längsta resan....del 3

 
 
 
Självkänsla
 
Idag fokuserar man oftast på prestationer och självförtroende, inte på att skapa en bra självkänsla.Söderberg skriver i sin bok "Doktor Glas" : Ett barn vill bli älskat och i brist därpå föraktat och hatat. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst. Från tidig ålder införlivas förmågan till prestationer i oss, hur den förmågan är nära kopplad till beröm och belöning. Vi blir sällan sedda och bekräftade utan att prestera, dessutom ser vi våra föräldrars strävan att lyckas, att anpassa sig och att prestera.
 
De kanske anstränger sig så till den milda grad, att det inte blir någon tid över till närmare kontakt med barnen. På så vis skapas osäkerhet och låg självkänsla vilken kompenseras med prylar och yttre tecken på framgång och rikedom. Men prylar kan aldrig fylla det tomma inre vakuum som ständigt finns närvarande då självkänslan saknas. När livet är tomt och saknar innehåll, bränns själen ut med sjukdom och depression som följd.
 
För att återerövra självkänslan krävs det att kunna stanna kvar i nuet. Att inte tänka på det som varit eller komma skall utan verkligen fokusera och vara närvarande i det som sker. Strunta i måsten. Det är viktigt att bara få vara, att våga lita på sin magkänsla, sitt samvete och klara av att sätta gränser. Och det utan att lasta sig själv med en massa skuld. 

 

 
 
 

 
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0