Herrarna Henschen och herr Lenin.......

 Salomon Henschen
 
Ibland stöter man på historiskt intressanta personer i sin forskning. I det första husförhöret efter sommarbranden i Trolle-Ljungby prästgård 1825 fann jag en P G Henschen. Det var ett namn jag kände igen, och letade så småningom fram att PG var farbror till den kände hjärnspecialisten Salomon Henschen, född 1847. Salomon i sin tur var anfader till många svenska läkare och författare. Han var också far till den sedermera lika kände patologen Folke Henschen, född 1881.
 
Folke Henschen
 
 
Far och son var båda kända läkare och blev kallade till Lenins dödsbädd. De ledande i Ryssland ville bevisa att Lenin inte blev förgiftad så de skickade efter tio läkare från olika länder. Utan att jag lyckats få uppgifterna bekräftade, berättade en släktforskande bekant följande: Salomon var den som ställde rätt diagnos, att Lenin led av förkalkningar i hjärnan, de andra gissade på syfilis. Folke hade med sig gummihandskar från Sverige, som inte fanns i Ryssland och som användes senare vid obduktionen av Lenin.
 
 
Helena Henschen var barnbarn till Hjalmar von Sydow som blev mördad i de von sydowska morden på Norr Mälarstrand 1932. Tillika var hon barnbarn till Signe Henschen, född 1885, dotter till den judiske bankiren Ernest Thiel. Thiel var en av den tidens rikaste män och lät uppföra en överdådig överklassvilla , sedermera Thielska galleriet, på Djurgården. Helena var författare och har skrivit böcker om sin släkt på både mödernet och fadernet.
 
 
Hon berättar med värme och beundran. men även med en stor portion realism om sin farmor i boken "Hon älskade". Farmodern Signe, som i ungdomen reste med Ellen Key till Berlin, var gift två gånger. Citat från http://www.dn.se/dnbok/en-farmor-foljer-sin-vag/ "Hennes andre man var Folke Henschen, professorn i patologi som biträdde sin far, hjärnspecialisten Salomon Henschen när denne kallades till Lenins sjukbädd i Moskva 1923. Folke Henschen smittades så småningom av nazismen så till den grad att han, far till fem judiska barn, bar ett litet hakkors under rockslaget.
 

Den som Signe Henschen verkligen älskade under större delen av sitt liv var den berömde tyske hjärnforskaren Oskar Vogt, i vars hem hon vistades långa perioder med hans hustrus goda minne, om än inte gillande."

 

www.folkbladet.se/

 

Visst har man hört talas om de här personerna i den svenska historien, men på nåt sätt blir de levande, människor av kött och blod som verkligen funnits, när man finner deras namn i kyrkböckerna......
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0