Den längsta resan....del 6

 
 
Projicering

Vad är en projicering? Projicerar du ibland? Ibland finns det impulser och önskningar inom oss som inte går ihop med våra egna normer och krav, egenskaper som vi bara inte kan hantera hos oss själva. Vanligt är då att vi tillskriver andra människor just dessa egenskaper. Personer som själva är rädda kallar andra för fegisar eftersom de kan identifiera känslan men medvetet inte kan acceptera att den finns inom dem själva. 

 

Som exempel kan vi nämna flickan som inte tilläts vara arg som liten, hon  stänger igen om sin ilska även som vuxen och reagerar med kraft på andra i omgivningen som visar ilska. För då är det ju så, att den som blir arg bryter mot de regler flickan satt upp för sig själv, och hon projicerar sitt ogillande på "den arge". Egentligen är det sig själv och den tillbakahållna ilskan hon är arg på.

 

 

Ett annat exempel är pojken vars pappa tog upp all plats och känslan av att vara osedd finns kvar som vuxen. Pojken, som blivit vuxen, klarar konkurrens dåligt och försöker sätta krokben för den som är duktig och får mycket uppmärksamhet. Han har projicerat sin önskan om att bli uppmärksammad på kollegan. 

 

Även länder kan projicera

 

Projiceringar sker även i de stora sammanhagen. Hur kan vissa länder ta sig rätten att benämna andra terrorister och brottslingar när de samtidigt själva agerar som just terrorister och brottslingar? Stora världsledare beter sig i detta som små omogna pojkar och flickor. Det är bra att vara medveten om vad som händer och sker. Givetvis är det även bra att ta ställning och säga vad vi tycker.

 

Att växa som människa innebär också att få syn på sina egna projiceringar och sluta med dem. Att se vad det är vi inte gillar med oss själva och sluta anklaga omgivningen för samma egenskaper. Att börja medvetandegöra mönster i sina relationer kan vara jobbigt och förvirrande och vi ser ständigt vår egen spegelbild i andra människor. Det är en oerhörd frihet att sluta använda projiceringar som ett medel för att "slippa" ta ansvar för sitt liv. När dina projiceringar blir färre blir du oerhört mycket kraftfullare. 

 

Positiva projiceringar

 

Projiceringar kan också vara positiva, och det är vad som händer vid beundran, kärlek och förälskelse. Dessa projiceringar uppkommer när vi ser vår egen skönhet och perfektion i andra och de är sanna. I grunden är vi alla vackra och perfekta.
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0