Tips för den stressade......

 
 
 
Hur hanterar du din stress?
 

Att "stressa ner" är något bland det svåraste som finns. För många av oss är det omöjligt. Det krävs insikt och kunskap för att kunna jobba med sin egen stress, och alla hanterar den olika. 
 
  • Känner du igen din stress? Stress kan yttra sig på så otroligt många sätt. Oro, rastlöshet, utmattning, huvudvärk, ont i magen, sömnbrist, trötthet, dålig aptit. Du kanske glömmer lätt, har svårt att fungera tankemässigt eller har dragit dig undan socialt umgänge. Det är inte alltid man förstår att det är just stressymptom man lider av.
 
  • Vad är upphovet till din stress? Det gäller att lokalisera vad det är som gör dej stressad, och fundera över om det är något som går att ändra på eller undvika. Kan du som alternativ ta timeout eller pauser under dagen?
 
  • Sömnen är viktig och tillräckligt av den varan är nödvändigt för att du ska kunna fungera. Att sova för lite leder ofta till irritation som i sin tur skapar stress. Det är klokt att undvika alkohol då du ska sova, eftersom det ger dig en sämre sömn. 
 
  • Unna dig att koppla av, ibland handlar det om att du måste tvinga dej till att varva ner. Ge dej själv tid till avkoppling och känn efter vad som får dej att koppla av. Är det att läsa en bok, promenera, fika,  titta på TV, tala med en vän, göra avslappningsövningar, trädgårdsarbete eller måla akvarell. Det är bara du själv som kan avgöra vad som fungerar som avkoppling för dej.
 
  • Försök - med betoning på försök - tänka positivt och känn dej nöjd över det du gör. Det kanske är lättare sagt än gjort, men en bra metod är att lista allt man gjort under dagen. Då är det lätt att se att du ändå uträttat mycket att känna tillfredsställelse över.

 

Marita
2014-05-01 @ 19:29:58
URL: http://ivaven.blogg.se

Ja, det är verkligen lättare sagt än gjort...att varva ner. Vi pratar mycket om stress på smärtrehab där jag går just nu...många smärtsjukdomar bottnar ju i just stress.

Svar: Ja, jag har aldrig klarat att hantera stress, och det är nog många åkommor som har sin grund just där.....Vi som varit sjukskrivna länge för konstaterat stressrelaterade sjukdomar vet, om några......
Annelie
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0