Umami - den 5:e smaken...

 
 
Jag hade växt upp, och färdats igenom mera än halva livet, i tron att vårt smaksinne bebos av 4 unika grundsmaker.Nämligen sött, salt, surt och beskt. Så plötsligt, helt utan förvarning, nämner någon umami. Umami låter som en afrikansk stad, men är istället en smak. Den femte smaken........ En smak som uppenbarligen varit känd och beskriven sen 100 år tillbaka, buljongaktig......Ja inte vet jag.
 
En grundsmak ska uppfylla 3 kriterier, den ska skilja sig markant ifrån andra grundsmaker, den ska vara världsomspännande och manas fram av ämnen i olika födoämnen. Det måste också neurofysiologiskt bevisas att den inte är bunden till våra övriga grundsmaker.  Dessutom verkar forskarna vara en sjätte grundsmak på spåren, då de funnit mottagare på tungan som kan identifiera kalciumsmak.
 
Kommer forskarna att hitta grundsmak efter grundsmak, och på så sätt höja den gastronomiska medvetenheten? I en värld, där vi tror oss veta allt om både kropp och själ, blir vi ständigt påminda om hur lite vi egentligen känner till. Hur mycket det finns kvar att utforska och kartlägga. Men en sak är säker - vi kommer aldrig att kunna utröna allt........
Läs mer om umami här
 

 

 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0