Från adel till torpare - När verkligheten överträffar dikten......

I mitten av 1600-talet ärver major Hildebrand Uggla godset Rottneros i Värmland. Rottneros ska senare bli känt genom författaren Selma Lagerlöf...... Gården tillfaller så småningom hans son, brukspatron Gustaf Uggla, och 1679 blir gården säteri. Gustaf gifter sig 1676 med mademoiselle Elisabeth Björnberg och de får tre döttrar. Mellersta dottern Brita Elisabeth förälskar sig som 25-åring i den stilige kaptenlöjtnanten Bengt Borin. De vigs år 1717 och tillsammans får de dottern Elisabeth Margareta, även kallad Lisa Greta. Madame Lisa Greta ingår sitt första äktenskap med den vänlige major Holm, och det är han som blir far till barnen Bengt och Maja.
 
 
Men lyckan blir kortvarig. Major Holm omkommer i en tragisk olycka och Lisa Greta gifter ganska snart om sig med arrendator Johan Högström. Den nya familjen flyttar runt på lite olika säterier i Värmland, och den unge Bengt arbetar en tid som fogde på den ena av gårdarna. Men denne ättling till släkten Uggla har ambitioner, därför bestäms att Bengt ska åka till Scottland och läsa lantbruksekonomi. 1 maj 1771 reser han med båt ifrån Göteborg för högre studier och återvänder inte förrän 3 år senare. Trolle-Ljungby gods, ett fideikommiss i nordöstra Skåne ägs vid denna tid av de 4 systrarna Coyet, och nu får den nyutbildade Bengt höra talas om det vidsträckta, bördiga landskapet i söder.
 
 
 
Trolle-Ljungby slott

 
Bengts nyfikenhet vaknar, och mycket tack vare familjens vänskap med änklingen till Beata Maria Coyet, får Bengt chansen att fara söderut. Det blir bestämt att Bengt med sina gedigna kunskaper i såväl lantbruk som ekonomi, är som klippt och skuren för inspectorsjobbet på Trolle-Ljungby. Så Bengt reser ner 1777 och börjar arbeta sig på fideikommisset . Han är en stilig och driftig man, och snart har Johanna Kristina ifrån grannsocknen fångat hans intresse. Tycke uppstår och kyrkklockorna ringer för de båda år 1778.
 
 
Johanna Kristina är kusin till den framstående naturforskaren Anders Jahan Retzius, och båda härstammar från en kyrksläkt som tagit sitt namn efter sjön Ressen i Odensvi. Det ska senare visa sig att sjön byter namn till Kyrksjön, eftersom den ligger just intill byns kyrka. Anders Jahan blir med tiden en av Sveriges främsta biologer, medlem av Vetenskapsakademin och får dessutom ett växtsläkte, Retzia, uppkallat efter sig.
 
 
Barnen kommer tätt i det Holm-Retziusska äktenskapet och Bengt kallar sig nu Berndt Holmer. Jacob föds våren 1785. Åren flyter på och i slutet på 1700-talet köper Berndt Holmer jordegendomen Norje 9-12, ett större gods beläget intill Pukaviksbukten. Norje är vid denna tidpunkt häradets naturliga centrum. Han flyttar dit under en period medan hustrun Johanna Kristina stannar kvar på Gyetorps gård i Ljungby med barnen. Om anledningen kan vi bara spekulera, men det förefaller som om Johanna Kristina gör sin make sällskap på hans egendom 1805-1808. Hon återfinns därefter återigen på Gyetorp i Ljungby.
 
 
Vid den tiden har sonen Anders övertagit inspectorstjänsten på Trolle-Ljungby gods och  den unge Jacob besöker sin far i Norje by sommaren 1808 i och stöter där ihop med den vackra pigan Anna Svensdotter. Ljuv musik uppstår mellan de unga tu, men den högborgelige Jacob måste hemlighålla sin kärlek till Anna, eftersom det inte går an att gifta sig med en piga. Saker och ting var nu sådana på den tiden. När hösten kommer och Jacob måste återvända till Trolle-Ljungby, ordnar han så att Anna får följa med och börja arbeta som piga i familjen. Det går ett par år då turturduvorna smyger sig till sina möten.
 
 
Brodern Carl har avancerat till häradsskrivare i Blekinge och äger sedan 1805 gårdarna Målen och Kulla några kilometer ifrån faderns egendom Norje 9-12. Vi är nu framme vid årtalet 1812. Jacob, som när drömmar om att utbilda sig inom polisyrket, får kontakt med Carls granne Lars Gillström då denne innehar en tjänst som kronolänsman. Lars bor på det närliggande Möllekulla Länsmansboställe och Jacob flyttar nu dit för att få lära sig länsmansyrket. Han lyckas återigen ordna arbete till Anna, och båda är nu bosatta på samma gård i Gammalstorps socken. Och så sker katastrofen.
 
 
På hösten 1812 blir Anna med barn och det har nu kommit till familjens kännedom att Jacob och Anna har en kärleksaffär. Den handlingskraftige Berndt Holmer bor sedan några år tillbaka återigen i Ljungby och många år senare ska han få inspectorsbostället uppkallat efter sig. Bengtsro 1........Han ser på sitt yttersta till så Anna skyndsamt beger sig, tillsammans med sin nyfödde son Sven, till systern i Mörrums kyrksocken. Året är nu 1813. Sven får efternamnet Jacobsson och Berndt Holmer avlider samma år som Sven föds. Samtidigt har Jacobs bror Carl blivit en man i staten, han flyttar till Karlskrona och delar sin tid mellan ämbetena som häradsskrivare och kämnerspreses. Han ska senare bli häradshövding i residensstaden.
 
 
Och här slutar spåren efter Jacob, men på något sätt kommer han bort ifrån trakten där Anna och deras son Sven befinner sig. Alla spår slutar tvärt, ingen ledtråd om när eller vart han flyttat. Han finns inte med i husförhörslängder eller domböcker. Inte heller i statstjänstemannaregister eller dödböcker. I obefintlighetsboken och liknande register saknas hans namn. Jacob står inte heller att finna i handlingar från sjukhus i den södra landsändan. Så vad hände med Holmers pojke ifrån Trolle-Ljungby?
 
 
Ja, jag vet inte - men om fantasin får fritt spelrum slås man av tanken på att han blir utsänd på någon affärsresa, går till sjöss eller flyttar iväg utan att det noteras. Någonting inträffar och när Sven är 3 år gammal, får han en liten syster som heter Johanna. Anna är ogift även nu, och det efternamn hon väljer till sitt nyfödda barn gör bara frågetecknen ännu flera. Johanna heter nämligen Jacobsdotter.........
 
 
Under de kommande åren flyttar Anna runt med de båda barnen och tjänar som piga på olika gårdar i trakten. 1824 finner vi henne hos båtsmannen Ola Dragg i Gustafstorp, Mörrum. Vid denna tiden är Sven stor nog att hjälpa till, och snart nog börjar han som dräng hos båtsman Dragg. Och detta ger eko nästan 200 år framåt i tiden. Än idag kallas ättlingarna till Sven för "draggarna", men vet nu vart smeknamnet kommer ifrån. Anna dör 1860 och det släktled som började med en adelsfamilj i Värmland, har nu blivit en torparfamilj i Blekinge. Ibland vet ni, men bara ibland, överträffar faktiskt verkligheten sagan........


 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Fjäderpennan

Kompott av vardagsbetraktelser, funderingar, recept, världsproblem och glädjeämnen.

RSS 2.0